Pleistras dūšiai

Prisipažįstu, jog kai žiūrėjau Oprah Show programą apie E.Gilbert knygą “Eat, Pray and Love”, net akimis varčiau. Prisipažįstu.

O dabar per porą dienų ją ėmiau ir perskaičiau. Kaip tai atsitiko?

Na tiesiog dabar mano gyvenime atsirado visa krūva pokyčių, tai būtent mano (šiuo metu) riboto sveiko proto kaltė, kad šita knyga kažkokiu būdu pateko į mano namus 🙂 Ir žinot ką? Visai neblogai suveikė.

“Eat, Pray, Love”  nėra literatūrinis šedevras, novatoriškas romanas ar stipri proza, o tiesiog pleistras dūšiai. Tad visiems pasimetusiems (nors ką aš čia bandau apgauti? Knyga ryškiai parašyta moterims), taigi, visoms pasimetusioms, pavargusioms, nusivylusiosm ir panašiai galiu parekomenduoti.

Knygos autore Elizabeth Gilbert po ilgų ir kankinačių skyrybų nusprendžia visus metus paskirti kelionėms po pasaulį ir atrasti save. (Žinau žinau- skamba labai jau pretenzingai). Pirmiausia ji važiuoja į Italiją, kur mokosi italų kalbos, valgo skaniausias picas pasaulyje (VALGYK) ir renka pačius gražiausius fontanus Romoje.

Po to ji iškeliauja į atokų ašramą Indijoje, kur dienas leidžia medituodama ir melsdamasi (MELSKIS) , o galiausiai patenka į Bali salą, kur bando surasti pusiausvyrą tarp kūno (Valgyk) ir sielos (Melskis).

“Valgyk, melskis, mylėk” tai ir kelionės aprašymas, ir memuarai, ir new age filosofija ir kažkas tokio labai jau coelhiško. Man labiausiai patiko itališkoji dalis, na ir ta Indijoje tokia nieko, bet toji paskutinė man nepaliko didelio įspūdžio, kaip užsienietiškai sakoma “Ran into the sand”. Man pritrūko stipresnės pabaigos, pasigedau užbaigtumo.

Elizabeth Gilbert

Bet, knygą gelbsti ne tik tai, kad daugelis klausimų, kurie kyla herojei, yra svarbūs ir daugeliui kitų, bet ir tai, kad autorė turi žavios saviironijos,sugeba su humoru pažiūrėti tiek į savo problemas, tiek į jos pačios elgesį.

Kitas dalykas, kuris gelbsti knygą nuo to savipagalbinio prėsko skonio, yra tai, jog ji niekada neduoda laimės receptų kitiems. Ji rašo apie savo kelionę ir net neužsimena, jog ir kiti turėtų taip pat elgtis, tą patį daryti.

Spalio aštuntą įvyks filmo “Valgyk, melskis, mylėk” premjera Lietuvoje, o Elizabeth vaidmenį atlieka… Julia Roberts. Aš būtinai eisiu. Tiek dėl Julia, tiek smalsu pažiūrėti, ar filmas sugebėjo pateikti stipresnį pasakojimą, tiek todėl, jog labai noriu pamatyti tas visas gražias vietas, aprašytas knygoje. (O filmo reklama tai man labai patinka)

K.Ž.G

12 thoughts on “Pleistras dūšiai

  1. KŽG, ar padrąsino (žr savo atsakymą man prie ano įrašo apie šią knygą)?Man ši knyga patiko ir todėl, kad paliečiama aktuali tema: kaip mergina tampa panaši į tą vaikiną, su kuriuo yra. Ir kaip knygos herojė vaduojasi iš tų pinklių. 🙂

  2. Aha, padrasino 🙂 Nors mano problemos nesusijusios su vyrais, bet sau daug ka pritaikiau. Pykstu ant saves, kad mano galvoj nuolat sukasi visoks nerimas, neikaip negaliu tiesiog buti cia ir dabar 🙂

    As pasijutau geriau, man padejo 🙂

  3. Tai aš nujaučiau, kad ne su vyrais. Laikykis. Svarbu, kad yra meilės, sveikatos ir visi vertybiniai taškai sudėlioti ten, kur reikia,o visokie ten darbai…nors vieną akimirką atrodo visai juodas dryžis, bet kitą ateina baltas ir apie tą juodą labai greitai pamiršti.

  4. Austeja, ir as taip galvoju 🙂

    J.Patterson knygoj “Siuzanos dienorastis Nikolui” yra viena tokia gal perdem didaktiska, bet man patinkanti metafora, jog gyvenimas yra zongliravimas 5 rutuliukais: seima, darbas, sveikata, draugai ir principingumas. Darbo kamuoliukas yra guminis, jei iskris is ranku, tai tik bumpteles i zeme, atsoks ir sugris atgal. O visi kiti like rutuliukai yra stikliniai. Paleisi, sudus.

    Tai as taip sau dabar vis sakau 🙂
    Aciu uz paguoda 🙂

      1. superiniai žodžiai, ir labai laiku perskaityti…būtent šiandien suabejojau savo principingumo nauda :/

  5. G., galvą, bet taip GALVĄ guldau, kad skaičiau tą Coelho knygoje. Tik, galvojau, nerašysiu, nes pagalvosi, kad visai nusicheese’inau 😀

  6. Man si knyga buvo pakliuvusi i rankas visai netycia (eilini karta labdaros parduotuvelej uz grasius), bet padejau atgal net nenumanydama, kad uz keliu savaiciu ziauriai prireiks.. 😦 Dabar ieskau.

Leave a comment