Anė iš Žaliastogių

ane

Net neįsivaizdavau, kokio dydžio spragą turėjau, kol nebuvau perskaičiusi “Anės iš Žaliastogių”. Totali tarybinės šalies dydžio skylė. Esu dėkinga savo vaikams, kad turiu pretekstą išlaidauti knygoms be sąžinės graužimo ir po to dar perskaityti visas jau skaitytas ir dar neskaitytas knygas vaikams. Tokiais atvejais mane apima liūdesys dėl savęs vaiko, nes įsivaizduoju, kiek daug džiaugsmo ši knyga būtų man suteikusi.

Anė yra nuostabus personažas ne tik dėl savo fantazijos- ji turi ypatingą charizmą, o taip pat ir labai išskirtinį požiūrį į pasaulį – savo laiku ji turėjo būti didžiausia maištininkė, laisvamanė, netelpanti į jokius padoriai mergaitei priklausančius rėmus. Bet kartu ji empatiška, jautri, romantiška ir labai protinga, gera mokinė, besirungianti su berniukais ir juos pranokstanti.

Įsivaizduojate XIX a. mergaitę, kuri turi ambicijų aplenkti protingiausius berniukus? Galvojate, kas čia tokio? Pažiūrėkite į autorės nuotrauką ir pabandykite įsivaizduoti korsetų ir perspausto liemens pasaulį, kuriame ji gyveno. Ši knyga garantuotai aplenkė savo laikmetį, ypač turint omeny pabumbėjimą, kad moterys negali būti kunigėm! Bravo, Lucy Maud Montgomery!

lucy maud
Lucy Maud Montgomery

Anė yra nuostabus raudonplaukis džiaugsmo fontanas – neaprėpiamos fantazijos ir ypatingo plepumo (ką galvoju, tą sakau) derinys –  ne veltui įkvėpė Astrid Lindgren sukurti Pepės, taip pat raudonplaukės, personažą. Todėl labai labai rekomenduoju perskaityti, net jei neturite kam perskaityti garsiai, perkaitykite sau, prisiminkit vaikystę.

 

4 thoughts on “Anė iš Žaliastogių

  1. Šią vasarą skaičiau. Tiks pat jausmas užplūdo, kodėl vaikystėje neskaičiau?? Nuostabi nuostabi.. Vien gamtovaizdžio aprašymai ir išsireiškimai.. Vėliau žiūrėjau ekranizaciją. Gaila, kad saviškiui dešimtmečiui nesiūlau, kuriam fantastika terūpi. Ši knyga- viena iš tų, kurias reikia perskaityti iki grabo lentos.

  2. Skaičiau visas šios serijos knygas apie Anę (ne lietuvių kalbą). Jos yra nepakartojamos, nuostabios. Šioje serijoje pasakojama apie Anę – kiekvienoje dalyje ji bręsta, auga, keičiasi jos požiūris į gyvenimą, vertybės, toks tarsi gyvenimo ciklas. 🙂 Jei tik turite galimybę – labai rekomenduoju perskaityti visas šios serijos knygas. Pamatysite, kad su kiekviena knyga istorija tampa vis mažiau “vaikiška literatūra”. Jei neklystu, yra 7 ar 8 dalys, viena už kitą geresnės. Labai gaila, kad jos visos nėra išverstos į lietuvių kalbą, skaitytojai daug ką praranda.

Leave a comment